امروز: شنبه 03 آذر 1403 برابر با 23 نوامبر 2024

   مصاحبه ها

   مصاحبه ها (238)

در این قسمت میتوانید بە آرشیو  مصاحبە ها دسترسی داشتە باشید

دوشنبه, 10 مرداد 1401

کوردیو Kurdiu: خبر / کُردستانی 18/07/2022 ـ «ناظم دباغ» نماینده حکومت اقلیم کردستان عراق در تهران گفت: «در جریان هستم که ایران در تلاش است تا میانجیگری کند و یا پیشنهاد بدهد تا مشکلات میان اتحادیه میهنی کردستان و حزب دموکرات کردستان برطرف شود.»

«ناظم دباغ» نماینده حکومت اقلیم کردستان عراق در ایران در گفت‌وگو با رادیو کوردی صدای آمریکا اعلام کرد: «در جریان هستم که ایران در تلاش است تا میانجیگری کند و یا پیشنهاد بدهد تا مشکلات میان اتحادیه میهنی کردستان و حزب دموکرات کردستان برطرف شود؛ ولی ایران نمی‌تواند، تصمیم‌ها و یا پیشنهاد‌های خود را به اتحادیه میهنی و یا حزب دموکرات آمرانه مطرح کند.»

وی همچنین گفت: «ضروری است که مسئولان عالی‌رتبه سیاسی کُرد از جمله؛ اتحادیه میهنی و حزب دموکرات، خودشان این نظرات را اعمال کنند، تا این‌که به آنها دستور داده شود. انجام دادن این کار، مایه خوشحالی و تبریک به آنهاست و سرانجام نیز بگویند که ما آن را به نفع کُردها و در مصلحت عراق انجام دادیم.»

 

لینک خبر:

https://www.kurdiu.org/ku/

یکشنبه, 17 مهر 1401

شهاب شهسواري // اقليم كردستان عراق طي دو هفته گذشته زير گلوله‌باران شديد نيروهاي نظامي ايران قرار داشت. هنوز كار تهران با گروه‌هاي شبه‌نظامي ايراني مستقر در اقليم تمام نشده، تركيه نيز عمليات تازه‌اي را براي مبارزه با آنچه گروه‌هاي تروريستي در اقليم كردستان عراق توصيف مي‌كند آغاز كرده است. براساس اطلاعاتي كه دو روز پيش خبرگزاري تسنيم به نقل از منبعي آگاه منتشر كرده است، عمليات ايران در اقليم كردستان عراق فعلا متوقف شده است، اما به مقام‌هاي اقليم هشدار داده است كه اگر اقدام جلوي شرارت گروه‌هاي «تجزيه‌طلب و ضدايران» گرفته ‌نشود، عمليات بار ديگر ادامه پيدا خواهد كرد.

نيروي زميني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي از دوم مهرماه به مدت دو هفته به صورت گسترده‌اي مقرهاي برخي گروه‌هاي مسلح و شبه‌نظامي ايراني در اقليم كردستان عراق را با استفاده از موشك‌هاي بالستيك، پهپاد و توپخانه هدف حمله قرار داد. به نوشته خبرگزاري تسنيم اين عمليات از روز شنبه متوقف شده است. خبرگزاري تسنيم مي‌نويسد: «حملات سپاه پس از انهدام اهداف از پيش تعيين‌شده، متوقف شده است و ادامه آن منوط به رفتار آتي مسوولان اقليم شمال عراق خواهد بود.» تسنيم اين توقف را «فرصت سپاه به مسوولان اقليم كردستان براي برخورد با تروريست‌ها» توصيف كرده است. همزمان روز شنبه رسانه‌ها از بمباران هوايي شهر العماريه در استان دهوك عراق توسط جنگنده‌هاي ارتش تركيه خبر دادند. روز يكشنبه خبرگزاري رسمي تركيه، آناتولي گزارش داد كه دست‌كم ۶ نفر از اعضاي دو گروه حزب كارگران كردستان (پ‌ك‌ك) و كنفدراليسم جوامع كردستان (ك‌ج‌ك) در عمليات سازمان اطلاعات و امنيت ملي تركيه (ميت) كشته ‌شده‌اند. براساس گزارش خبرگزاري تسنيم در عمليات دو هفته‌اي ايران در اقليم كردستان عراق هم دست‌كم ۳۰ كشته و ۲۰۰ زخمي از ميان اعضاي گروهك‌هاي مسلح برجا مانده است.
ناظم دباغ، نماينده اقليم كردستان عراق در ايران معتقد است كه مساله حملات ايران به مقرهاي گروه‌هاي كرد ايراني مستقر در اقليم، مساله جديدي نيست و تاكنون بارها اتفاق افتاده است. وي مي‌گويد: «موضوع گروه‌هاي اپوزيسيون ايراني در اقليم كردستان عراق و مساله بمباران مقرهاي آنها چيز جديدي نيست. مسائل مرتبط با اين موضوع هميشه در كميته مشترك امنيتي بين اقليم كردستان عراق و جمهوري اسلامي ايران اين مسائل در جلسات كميسيون مطرح مي‌شود.» وي در پاسخ به اين سوال كه آيا اخيرا پيامي درخصوص فعاليت گروه‌هاي مذكور به اربيل رسيده است تاكيد مي‌كند: «در جلسات اخير كميسيون باز هم مسائلي مطرح شده است و مسوولان كنسولگري جمهوري اسلامي ايران در اقليم در جريان مذاكرات قرار دارند و پيام‌هايي رد و بدل مي‌شود كه چگونه مسائل متوقف شود.»
دباغ در مورد دليل ميزباني اقليم و چرايي عدم برخورد اربيل با اين گروه‌ها مي‌گويد: «ما ميزبان اين گروه‌ها در اقليم هستيم و براي مهمانان خودمان احترام قائليم، ولي اين احترام در چارچوب مقررات بين‌المللي و حفظ حقوق بشر است. بعضي افراد يا بعضي از گروه‌ها در برخي شرايط سخناني مطرح مي‌كنند يا اقداماتي انجام مي‌دهند كه منجر به حمله مسلحانه و از بين بردن امنيت و آسايش جمهوري اسلامي مي‌شود. اين مسائل براي حكومت اقليم كردستان عراق قابل پذيرش نيست. زماني كه چنين اقداماتي از سوي اين گروه‌ها سر مي‌زند، ديگر از چارچوب مهمان خارج مي‌شوند. مهمان بايد حرمت و احترام ميزبانش را حفظ كند و باعث ايجاد ناامني و نگراني نشود.»

نگراني مشترك تهران و آنكارا
ايران و تركيه، هر دو نسبت به فعاليت‌هاي گروه‌هاي مسلح قوم كرد كه در اقليم كردستان عراق فعاليت مي‌كنند و منافع و امنيت اين دو كشور را به خطر مي‌اندازند، به دولت عراق و حكومت اقليم كردستان عراق اعتراض كرده‌اند. نظام دباغ مي‌گويد كه تعداد اقدامات نظامي ايران در خاك اقليم به مراتب كمتر از تركيه است. اين مقام اقليم كردستان عراق مي‌گويد: «ميان برخورد جمهوري اسلامي ايران و تركيه با مسائل جاري در اقليم تفاوت وجود دارد. اخيرا يكي از مسوولان پيشين وزارت پيشمرگه اقليم تشريح كرد كه تاكنون دست‌كم ۱۰۰ حمله گسترده نظامي توسط تركيه عليه اقليم كردستان انجام شده است، در حالي كه تاكنون جمهوري اسلامي ايران ۱۹ عمليات نظامي در اقليم انجام داده است.»
به نظر مي‌رسد كه تهران و آنكارا رويكرد متفاوتي نسبت به اقدامات گروه‌هاي مسلح در شمال عراق دارند. در حالي كه تركيه با استقرار نيروهاي زميني در خاك عراق، عملا اقدام به ايجاد پايگاه در خاك اين كشور كرده است، تهران عمدتا در واكنش به تهديدها و تعرض‌هاي گروهك‌هاي شبه‌نظامي دست به اقدام متقابل مي‌زند. با اين حال صرف وجود تهديد از درون خاك عراق، منافع مشتركي براي تهران و آنكارا براي مقابله با تهديدها درون اقليم كردستان عراق ايجاد كرده است. اما نه تهران كه روابط نزديك‌تري با بغداد دارد و نه آنكارا كه روابط صميمانه‌تري با اربيل دارد، تاكنون نتوانسته‌اند عراقي‌ها را به خلع سلاح كامل و طرد اين نيروهاي شبه‌نظامي در خاك خود قانع كنند. در حالي كه آنكارا عمدتا با گروه موسوم به حزب كارگران كردستان (پ‌ك‌ك) در عراق درگير است، ايران با چندين گروهك مسلح تجزيه‌طلب در اين منطقه از جمله پاك، پژاك، كومله و دموكرات كردستان ايران رودرروست.

عمليات تا رفع موثر تهديد
نيروي زميني سپاه پاسداران در بيانيه‌اي كه روز ششم مهر ماه سال جاري منتشر كرد تاكيد مي‌كند «هشدار‌هاي لازم به مقامات اقليم شمال عراق از طريق مبادي مربوطه مبني بر برچيدن بساط فعاليت‌هاي گروه‌هاي تروريستي ضد ايراني وابسته به استكبار جهاني در منطقه خود» داده‌ شده است. اين بيانيه ادامه مي‌دهد كه اقليم كردستان عراق «نسبت به اين خواسته مشروع و قانوني» بي‌اعتنايي كرده است. در اين بيانيه آمده است: «استمرار حضور گروهك‌هاي تروريستي» نه تنها باعث «تعرض به مناطق مرزي جمهوري اسلامي ايران و مورد حمله قرار دادن برخي پايگاه‌ها و پاسگاه‌هاي مرزي كشورمان» شده‌ بلكه در پشتيباني از آنچه «آشوب‌هاي اخير» توصيف شده است هم نقش بازي كرده است.
تهران و آنكارا هر دو در عمليات‌هاي اخير خود اعلام كرده ‌بودند كه «نابودي كامل تهديد» به عمليات در اقليم كردستان عراق ادامه مي‌دهند. تركيه كه در طول دو سال گذشته تعدادي از نيروهاي نظامي خود را در عمق خاك عراق مستقر كرده است و پاسگاه‌هاي ديدباني در خاك عراق ايجاد كرده است، ارديبهشت ماه سال جاري عملياتي با عنوان «قفل پنجه» در شمال عراق آغاز كرد كه هدف از آن «نابودي كامل تروريست‌ها» در شمال عراق عنوان شده‌بود. سپاه پاسداران هم در بيانيه اخير خود اعلام كرده‌ بود كه با «دفع موثر تهديد و برچيده شدن مقر‌هاي گروهك‌هاي تروريستي» به اين عمليات ادامه خواهد داد. روز شنبه خبرگزاري تسنيم به نقل از منبع آگاه نوشت: «در صورتي كه مقامات اقليم تصميم معقولي اتخاذ كنند و جلوي شرارت‌هاي گروه‌هاي تجزيه‌طلب و ضدايران را بگيرند، اين آتش‌بس ادامه خواهد يافت و در غير اين‌صورت، سپاه پاسداران عمليات خود عليه گروهك‌هاي تروريستي ضدانقلاب را از سر خواهد گرفت و در اين مسير حق تعيين نحوه اجراي عمليات را براي خود محفوظ مي‌داند.» اين منبع آگاه همچنين به تسنيم گفته است: «به مقامات اقليم كردستان عراق هشدار داده‌ شده است كه در صورت حضور هريك از مسوولان اقليم يا هر يك از اعضاي كنسولگري‌هاي مستقر در اقليم در مقرهاي گروهك‌هاي تروريستي  -به هر منظوري كه باشد- در صورت صدمه ديدن اين افراد، مسووليت به‌عهده خود آنها خواهد بود.»

بغداد: محكوم مي‌كنيم
تهران و آنكارا هر دو تاكيد مي‌كنند كه بارها از دولت مركزي عراق براي پايان دادن به ميزباني از گروه‌هاي مسلح كرد در منطقه اقليم، درخواست كرده‌اند، اما بغداد تاكنون هيچ اقدامي در اين خصوص انجام نداده است. دولت عراق هر بار بعد از عمليات نظامي ايران و تركيه در مناطق شمالي سرزمين خود، با فراخواندن سفير يا تهديد به شكايت در شوراي امنيت سازمان ملل متحد به اين عمليات‌ها واكنش نشان مي‌دهد. هر چند عراقي‌ها اين‌گونه عمليات را تعرض به تماميت ارضي و حاكميت ملي خود تلقي مي‌كنند، اما در مورد حضور گروهك‌هاي مسلح در خاك عراق و عمليات آنها عليه تركيه و ايران سكوت كرده‌اند.
نظام دباغ معتقد است كه در صورت وجود عزم و اراده كافي، بغداد مي‌تواند در حل مسائل موجود كمك كند. نماينده اقليم كردستان عراق در ايران مي‌گويد: «موضع‌گيري‌هاي دولت مركزي عراق بيشتر تبليغاتي است. اگر عزم و اراده كافي نزد بغداد وجود داشته ‌باشد و تهران تصميم قطعي بگيرد، اقليم كردستان عراق آماده همكاري براي تعيين حدود دقيق براي فعاليت اين گروه‌ها است.»
با اين حال تاكنون عراق تنها به محكوميت حملات بسنده كرده است و اقدام عملي براي جلوگيري از عمليات گروهك‌هاي مسلح مستقر در خاك عراق عليه امنيت ايران و تركيه انجام نداده است. دولتمردان عراقي بيش از آنكه خواهان حل موضوع از طريق گفت‌وگو با تهران و آنكارا باشند، بيش از هر زمان ديگر در حال تلاش براي وارد كردن نهادهاي بين‌المللي و دولت‌هاي فرامنطقه‌اي به موضوع هستند و با ادعاهايي مانند شكايت به شوراي امنيت سازمان ملل متحد، قصد بين‌المللي كردن مساله را دارند.
مصطفي كاظمي، نخست‌وزير عراق، روز گذشته در سفري كه به اقليم كردستان عراق داشت در گفت‌وگو با مسعود بارزاني، رهبر حزب دموكرات كردستان عراق، در مورد مساله «تهديد از خاك عراق براي كشورهاي همجوار» و «حملات به خاك عراق» گفت‌وگو كرد. به گزارش ميدل ايست نيوز براساس بيانيه دفتر نخست‌وزيري عراق كاظمي و بارزاني درباره چالش‌هاي امنيتي مختلف و اهميت تداوم هماهنگي مشترك بغداد و اربيل براي بررسي شماري از پرونده‌ها و در صدر آن مبارزه با تروريسم و اينكه هيچ جاي خاك عراق مكاني يا مأمني براي تهديد كشورهاي همجوار نباشد، بحث و گفت‌وگو كردند. دوطرف در اين ديدار همچنين درباره آنچه در اين بيانيه «حملات مكرر به خاك عراق» عنوان شد، بحث كردند.

آنكارا: به عمليات ادامه مي‌دهيم
روز گذشته وزير دفاع تركيه در سخناني درباره جزييات حملات روزهاي اخير كشورش به مناطق شمالي عراق گفت كه در اين حملات مواضعي در ۱۴۰ كيلومتري داخل عراق هدف قرار گرفت. به گزارش آناتولي، خلوصي آكار، وزير دفاع تركيه در اين باره گفت: «نيروهاي مسلح تركيه دو روز پيش با انجام يك عمليات هوايي ۱۴۰ كيلومتر پيشروي كرده و ۱۶ موضع را در آسوس كه محل اختفاي تروريست‌ها است را با موفقيت مورد اصابت قرار دادند.» وي گفت: «مهم نيست كه چه كسي از تروريست‌ها حمايت مي‌كند و پشت آنهاست، مبارزه قاطعانه ما و با روحيه تهاجمي ادامه خواهد داشت.» وزير دفاع تركيه مدعي شد: «نيروي هوايي ارتش در تمامي فعاليت‌هاي خود چه در مرحله برنامه‌ريزي و چه در اجرا، حساسيت‌هاي لازم را براي جلوگيري از هرگونه آسيب به غيرنظاميان، بناهاي تاريخي، مذهبي، فرهنگي و محيط‌زيست به خرج مي‌دهد.» آكار در ادامه ضمن تاكيد بر عزم و اراده قاطع براي از بين بردن تروريسم، تاكيد كرد: «گروه تروريستي پ.ك.ك و ي.پ.گ هيچ‌گاه نماينده خواهران و برادران كرد ما نبوده‌اند.»

 

https://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/191567

یکشنبه, 17 مهر 1401

تهران- ایرنا- «ناظم دباغ» با اشاره به توقف حملات سپاه به مقرهای گروهک‌های ضد انقلاب پس از هشدار به مقامات کردستان عراق برای جلوگیری از اقدامات این گروهک‌ها گفت: برای ما قابل قبول نیست گروه‌های اپوزیسیون کردی برای ایران و اقلیم نگرانی ایجاد کنند و در صورت ادامه فعالیت مسلحانه، این‌بار برخورد جدی خواهیم کرد.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، در پی تحرکات تروریستی گروه‌های ضد انقلاب در مرزهای غربی کشور در روزهای اخیر، مواضع این گروهک‌ها در خاک اقلیم کردستان عراق مورد حملات پهپادی و توپخانه‌ای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت.

برخی منابع با اشاره به توقف این حملات پس از انهدام اهداف از پیش تعیین شده، ادامه آن را منوط به رفتار آتی مسئولان اقلیم شمال عراق اعلام کرده و هشدار دادند در صورتی که مقامات اقلیم تصمیم معقولی اتخاذ نکنند و جلوی شرارت‌های گروه‌های تجزیه‌طلب و ضد ایران را نگیرند، عملیات علیه آنها از سر گرفته می‌شود.

در جلسه کمیته مشترک امنیتی ایران و کردستان عراق چه گذشت؟

«ناظم دباغ» نماینده حکومت اقلیم کردستان در ایران درباره اقدامات انجام شده برای جلوگیری از فعالیت‌های تروریستی گروه‌های ضد انقلاب که مقرهای آنها در شمال عراق قرار دارد، به خبرنگار ایرنا گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره از طریق وزارت خارجه و برخی مقامات، نگرانی خود را از فعالیت‌های گروه‌های کرد ایرانی در اقلیم کردستان اعلام کرده است.

وی افزود: سه ماه قبل و یک بار دیگر نیز حدود ۲۰ روز پیش کمیته امنیتی مشترک در اربیل و تهران جلساتی را برگزار کرده‌اند که در این نشست‌ها تصمیماتی درباره تقویت امنیت مرزها گرفته و تأکید شد نباید گروه‌های اپوزیسیون کرد ایرانی فعالیت مسلحانه یا آموزشی در خاک اقلیم کردستان داشته باشند و تا مدتی هم شاهد توقف فعالیت‌های این گروه‌ها بودیم تا روزهای اخیر که حوادثی در داخل ایران به وجود آمد.

مقرهای گروه‌های کرد مخالف ایران در اقلیم تخلیه خواهد شد

دباغ همچنین تصریح کرد: در نشست هیأت‌های مشترک کنسولگری جمهوری اسلامی ایران و ریاست حکومت اقلیم کردستان هم بحث‌های خوبی صورت گرفت و تأکید شد باید مقرهای گروه‌های کردی در خاک اقلیم تخلیه شود که منتظر اجرای این تصمیم هستیم اما این موضوع در حال بررسی است که فقط مقرهای مرزی باید تخلیه شوند یا شامل مقرهایی هم می‌شود که از زمان صدام تا امروز وجود داشته‌اند.

نماینده حکومت اقلیم کردستان در ایران اظهار داشت: حکومت اقلیم کردستان همواره اعلام کرده که اجازه نمی‌دهد از خاک این منطقه اقدامی علیه امنیت کشورهای همسایه صورت گیرد و این موضوع را به عنوان سیاست راهبردی خود به گروه‌های کرد اپوزیسیون ایرانی هم متذکر شده‌ایم.

حفظ امنیت همسایگان سیاست راهبردی ماست 

وی با بیان اینکه خود را متعهد می‌دانیم که اجازه ندهیم گروه‌هایی باعث نگرنی ایران یا شهروندان اقلیم کردستان شوند، افزود: حکومت اقلیم کردستان نگران است که گروه‌هایی با تحرکات مسلحانه خود باعث شوند حریم اقلیم هر از گاه بمباران شود و جان و مال مردم به خطر بیفتد و آسیب ببینند.

دباغ ادامه داد: گروه‌های اپوزیسیون کرد ایرانی ده‌ها سال است که در اقلیم کردستان حضور دارند و ما توانسته‌ایم تا حدی فعالیت‌های آنها را کنترل و به توافقات پایبند کنیم اما متاسفانه برخی گروه‌ها و افراد گاهی از شرایطی که پیش می آید سوءاستفاه می کنند که وقتی با تذکر ما یا واکنش ایران مواجه می‌شوند، تحرکات‌شان متوقف می‌شود.

این‌بار درباره گروه‌های کرد مخالف ایران تصمیم جدی می‌گیریم

نماینده حکومت اقلیم کردستان در ایران با بیان اینکه نمی‌شود در داخل اقلیم کردستان حکومت دیگر یا نیروی مسلح دیگری باشد که خودسر عمل می‌کند، اظهار داشت: اگر گروه‌های کرد ایرانی به توافقات پایبند نباشند و به تذکرات درباره پرهیز از فعالیت‌های مسلحانه علیه ایران توجه نکنند، حکومت قطعاً این‌بار تصمیم جدی درباره آنها می‌گیرد.

وی افزود: ما بارها به این گروه‌ها در مقاطع مختلف تذکر و هشدار داده‌ایم اما اگر به رفتارهایشان ادامه دهند و بر مواضعی که از طریق رسانه‌ها اعلام می کنند اصرار داشته باشند و در روابط اقلیم و ایران تغییر یا خللی ایجاد شود، برای ما قابل قبول نیست و ناچار خواهیم بود با رعایت حقوق بشر با آنها برخورد کنیم.

دباغ در خصوص هشدار ایران به مقامات اقلیم کردستان درباره تبعات حضورشان در مقرهای گروهک‌های تروریستی اظهار داشت: هیچ یک از مسئولان حکومت اقلیم با گروه‌های کرد مخالف جمهوری اسلامی رابطه ندارند و دیدارها و حضور آنها در مقرهای این گروه‌ها برای مذاکره، ابلاغ پیام‌ و محدود کردن آن بخش از فعالیت‌های آنهاست که برای ایران و حکومت اقلیم نگرانی ایجاد می‌کند.

 

https://www.irna.ir/news/84907411/نماینده-اقلیم-کردستان-عراق-درباره-گروه-های-کرد-مخالف-ایران-تصمیم

جمعه, 25 شهریور 1401
سرویس عراق و اقلیم کردستان - نماینده دولت اقلیم کردستان در تهران ،  گفت: ایران که خواستار تشکیل دولتی توافقی در عراق است ، با کنار گذاشتن مقتدی صدر ،  رهبر جریان  صدر در  تشکیل دولت جدید عراق ، مخالف است.

به گزارش  کردپرس به نقل از وبسایت خبری «المسله» ،  ناظم دباغ  در اظهاراتی ، با بیان اینکه  ایران همچنین  نمی خواهد که کردها بخشی از مشکلات خانه شیعیان باشند ، افزود: اسماعیل قاآنی ،  فرمانده سپاه قدس ایران در تلاش های  خود برای نزدیک کردن دیدگاههای  طرف های عراقی شکست نخورده است .

دباغ  در خصوص دولتی که ایران  خواهان تشکیل آن پس از خروج  نمایندگان جریان  صدر از مجلس عراق  است ، گفت: جمهوری اسلامی ایران از احزاب عراقی برای تشکیل دولت توافقی بدون کنار گذاشتن   هیچ حزبی حمایت می‌کند.

وی افزود: «ایرانی‌ها نمی‌خواهند کردها در کنار طرفهای  شیعه برای کنار زدن دیگر احزاب  بایستند  و همیشه بر تشکیل دولتی که همه احزاب را در برگیرد ، پافشاری می کنند».

 

https://kurdpress.com/fa/news/38448/%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%C2%A0%DA%A9%D9%86%D8%A7%D8%B1-%DA%AF%D8%B0%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D9%86-%D8%AC%D8%B1%DB%8C%D8%A7%D9%86-%C2%A0%D8%B5%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D8%B1-%C2%A0%D8%AA%D8%B4%DA%A9%DB%8C%D9%84-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D8%B9%D8%B1%D8%A7%D9%82-%D8%8C-%D9%85%D8%AE%D8%A7%D9%84%D9%81-%D8%A7%D8%B3%D8%AA/

چهارشنبه, 29 تیر 1401

سرویس عراق و اقلیم کردستان - نماینده دولت اقلیم کردستان در تهران تاکید کرد: "تنها نیرو و قدرتی که می تواند حقوق کُردها را در عراق تامین و تضمین کند فقط و فقط اتحاد و توافق داخلی است. ایران از این موضوع پشتیبانی می کند که کُردها در داخل خود به توافق دست یابند و حقوق خود را در چارچوب قانون اساسی عراق تامین و تضمین کنند."

به گزارش کردپرس، ناظم عمر دباغ نماینده دولت اقلیم کردستان در تهران در گفتگویی با بخش کُردی رادیو صدای آمریکا درباره گزارش ها در خصوص سفر سردار اسماعیل قاآنی فرمانده سپاه قدس ایران به اقلیم کردستان قبل از عید قربان و گفتگو با مقامات عالیرتبه حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان، گفت: من اطلاعی ندارم که جناب آقای قاآنی به اقلیم کردستان سفر کرده باشند، اما بر اساس اطلاعات من همیشه نماینده های ویژه ایران به اقلیم کردستان سفر می کنند و با احزاب سیاسی اقلیم کردستان از جمله حزب دمکرات و اتحادیه میهنی و دیگر احزاب در ارتباط هستند و تلاش هایشان صرفا برای حل و فصل مسائل داخلی است تا همه احزاب اقلیم کردستان بتوانند با سازش و مشارکت واقعی در ساختار دولت اقلیم کردستان مسائل و مشکلات را حل و فصل نمایند و همچنین خواستار حفظ همپیمانی کُردها و شیعیان با همکاری برادران سنی هستند.

رادیو صدای آمریکا نوشته است که براساس اخبار و گزارش ها و چند تصویری که منتشر شده است، بافل طالبانی رهبر اتحادیه میهنی در منطقه تویله با چند نماینده ایران دیدار کرده است. پس از آن دکتر آسو فریدون نماینده فراکسیون اتحادیه میهنی در مجلس نمایندگان عراق اعلام کرد که پس از تعطیلات عید قربان "تویله" تبدیل به مرکز تصمیم گیری های سرنوشت ساز خواهد شد. ناظم دباغ در پاسخ به این سوال که ایرانی ها می خواهند چه اقدامی انجام دهند که منطقه "تویله" تبدیل به مرکز تصمیم گیری ها برای عراق و اقلیم کردستان شود، گفت: منطقه تویله دارای تاریخ ویژه ای است. شخصا در بخشی از دیدارهای جناب مام جلال و کاک نچیروان بارزانی و جناب عادل عبدالمهدی و برادران مسئول ایرانی در این منطقه حضور داشته ام. تلاش ها در راستای حصول توافقات بر سر همپیمانی کُرد و شیعه بوده است. مشخصا در آن زمان همپیمانی کُرد و شیعه با محوریت اتحادیه میهنی به رهبری مام جلال و حزب دمکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی از سوی اقلیم کردستان و همچنین با محوریت مجلس اعلای اسلامی از سوی عراقی ها بوده است. من نیز از رسانه ها خبر دیدارهای بافل طالبانی در منطقه تویله را شنیده ام و شخصا در هیچ دیداری حضور نداشته ام. در گذشته در دیدارهایی حاضر بوده ام. شاید اظهارنظرهای این شخص (آسو فریدون) درباره دیدارهای منطقه تویله در این چارچوب بوده باشد که توافق ها و مباحث مطرح شده با برادران ایرانی تبدیل به برنامه ای سیاسی برای همه طرف ها تبدیل شود، اما همانگونه که اشاره کردم جمهوری اسلامی ایران همیشه تاکید کرده است که از طریق توافق و سازش و اتحاد این کار به نتیجه برسد، نه اینکه هر طرفی براساس منافع خود تصمیم بگیرد و منافع کلی و عمومی لحاظ نشود.

ناظم دباغ درباره محورهای نشست های تویله گفت: «اطلاعاتی در این باره ندارم. براساس شنیده هایم بر سر مشارکت کُردها در همپیمانی کُرد و شیعه در عراق تاکید شده است. همچنین توافق میان اتحادیه میهنی و حزب دمکرات در چارچوب منافع مشترکشان و حفظ حقوق طرفین و اینکه هیچ یک از طرفین حق دیگری را ضایع نکند.»

نماینده دولت اقلیم کردستان در تهران در پاسخ به این سوال کە آیا پس از تعطیلات عید قربان بار دیگر شاهد دیدار و نشست هیئت های ایرانی و اتحادیه میهنی در منطقه تویله خواهیم بود، گفت: نیازی به نشست تویله نیست. شاید در آن مقطع این دیدار پیامی با خود داشته است. همانگونه که اشاره کردم اطلاعات دقیقی ندارم از اینکه آیا به دلیل کمبود وقت در منطقه تویله دیدار کرده باشند یا موضوع دیگری بوده. اما در مجموع ایران نیازی به مخفی کردن مسائل ندارد، بلکه بصورت آشکارا هیئت های ایرانی از اربیل دیدار کردەاند و همچنین به سلیمانیه سفر کرده اند و این موضوع در مورد بغداد نیز صدق می کند.

دباغ در پاسخ به این سوال که آیا بار دیگر در منطقه تویله دیدار و تصمیم گیری می شود، گفت: در اینکه در این منطقه تصمیم گیری صورت بگیرد یا خیر اطلاعی ندارم. دیدار در این منطقه به مانند دیگر دیدارها بوده است. به درازای همه سالهایی که با جناب مام جلال از چنین مسائلی اطلاع داشته ام در منطقه تویله صرفا سه دیدار انجام شده است و این چهارمین دیدار در این منطقه است.

نماینده دولت اقلیم کردستان در پاسخ به این سوال که ایران می خواهد چه پیامی را از منطقه تویله ارسال کند، گفت: بر این عقیده ام که پیام ایران از تویله هیچ تفاوتی با پیام های دیگر در سلیمانیه یا اربیل ندارد.

ناظم دباغ در پاسخ به این سوال که آیا ایران هیچ فشاری به اتحادیه میهنی یا حزب دمکرات کردستان در موضوع نامزد ریاست جمهوری و اینکه از نامزدهای کنونی دست بردارند و یا یکی از آنها نامزدی را معرفی کند وارد کرده است، گفت: تاکنون چنین چیزی را احساس نکرده ام. نه تنها در ارتباط با اتحادیه میهنی و حزب دمکرات در ارتباط با دیگر احزاب و جریان های سیاسی عراق نیز کار به اعمال فشار و اینکه تاکید کنند باید چنین چیزی باشد، نرسیده است، بلکه در تلاش برای حصول توافق میان آنها هستند. به عقیده من مسئله بزرگ هم اکنون ریاست جمهوری نیست، بلکه انتخاب نخست وزیر است.

دباغ در پاسخ به این سوال که اگر حزب دمکرات و اتحادیه میهنی وقعی به توصیه های ایران برای اتحاد و حل و فصل اختلافات و مشکلات فیمابین ننهند، کُردها چه زیانی خواهند دید، گفت: با توجه به تجربیات گذشته برای مثال مسئله رفراندوم باید بگویم اگر کُردها به توصیه ها یا پیام های سیاسی از سوی جمهوری اسلامی ایران و یا کشورهای همپیمان توجهی نکنند دچار خسارات خواهند شد. در رفراندوم چنین چیزی روی داد و بخشی از خاک کردستان را از دست دادیم و مسائل عمیق تر شد. هم اکنون نیز در عراقی حضور داریم که هر روز از سوی دادگاه فدرال حکمی صادر می شود و بهانه ای گرفته می شود تا اختیارات اقلیم کردستان محدود شود. به همین دلیل بر این عقیده ام تنها نیرو و قدرتی که می تواند حقوق کُردها را در عراق تامین و تضمین کند فقط و فقط اتحاد و توافق داخلی است. ایران از این موضوع پشتیبانی می کند که کُردها در داخل خود به توافق دست یابند و حقوق خود را در چارچوب قانون اساسی عراق تامین و تضمین کنند.

وی افزود: شاهدیم که به دلیل اینکه سنی های عراق در داخل فاقد هر گونه اختلافی بودند این موضوع برای ایران نیز به مسئله تبدیل نشد و با توافق داخلی توانستند رئیس مجلس نمایندگان را انتخاب کنند و قضیه تمام شد، اما هم اکنون مناصب ریاست جمهوری و نخست وزیر به دو مشکل تبدیل شده اند که منصب نخست وزیری مشکل اصلی است و باید با توافق اکثریت شیعی حل و فصل گردد.

نماینده دولت اقلیم کردستان در ادامه نسبت به توافق شیعیان بر سر منصب نخست وزیری و منتظر نماندن آنها برای توافق کُردها بر سر منصب ریاست جمهوری ابراز نگرانی کرد و گفت: چنین موضوعی مسبوق به سابقه است. پیشتر نیز حیدر العبادی دست به چنین اقدامی زد و زمانی که کردها در سلیمانیه و در منزل نوشیروان مصطفی در حال مذاکره بر سر انتخاب رئیس جمهوری بودند عبادی دولتش را تشکیل داد. اگر اوضاع کنونی به این منوال ادامه یابد احتمال دارد که مجلس نمایندگان بدون اینکه منتظر کردها بماند رئیس جمهور را انتخاب کند. اما با لحاظ کردن اینکه این منصب سهم کُردهاست و احتمالا سناریوی سال 2018 تکرار شود که در آن حزب دمکرات با اتحادیه میهنی با نامزدهای جداگانه وارد عرصه انتخاب رئیس جمهور شدند و در چنین حالتی یکی از طرفین متضرر خواهد شد و دیگری نفع می برد. اگر کُردها به توافق داخلی دست نیابند عراقی ها منتظر نخواهند نشست.

ناظم دباغ درباره گزارش ها در خصوص دیدار میان حزب دمکرات و اتحادیه میهنی با میانجیگری ایران طی هفته آینده، گفت: اطلاعی ندارم. اما می دانم که ایران در تلاش برای میانجیگری و یا ارائه پیشنهاد برای حل و فصل این موضوع است اما ایران نمی تواند تصمیمات خود را به اتحادیه میهنی یا حزب دمکرات تحمیل کند. لازم است رهبری سیاسی اقلیم کردستان شامل حزب دمکرات و اتحادیه میهنی بتوانند خودشان تصمیم گیری کنند تا اینکه چیزی به آنها تحمیل نشود و در پایان ضمن ابراز خرسندی و تبریک به آنها گفته شود که ما این کار را انجام دادیم که هم به نفع کُردهاست و هم به نفع عراقی ها.

وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال تحمیل سیاست ها به حزب دمکرات و اتحادیه میهنی گفت: بر این عقیده نیستم اما در سیاست هیچ چیز غیرممکن نیست و اساس "منافع" است.

 

https://kurdpress.com/fa/news/35791/%D8%A7%D8%B8%D9%87%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D9%86%D8%A7%D8%B8%D9%85-%D8%AF%D8%A8%D8%A7%D8%BA-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%DB%95-%D9%85%DB%8C%D8%A7%D9%86%D8%AC%DB%8C%DA%AF%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%85%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D8%AD%D8%B2%D8%A8-%D8%AF%D9%85%DA%A9%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D9%88-%D8%A7%D8%AA%D8%AD%D8%A7%D8%AF%DB%8C%DB%95-%D9%85%DB%8C%D9%87%D9%86%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86/

سه شنبه, 03 اسفند 1400
سرویس عراق و اقلیم کردستان- نمایندە دولت اقلیم کردستان در تهران تاکید کرد کە موضع ایران در قبال حکم دادگاه فدرال عراق علیە فعالیت های نفتی اقلیم، مانند دیگر کشورها است و این حکم را موضوعی داخلی می داند.

بە گزارش کردپرس، ناظم دباغ در گفتگو با بخش کردی رادیو آمریکا، در خصوص موضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص حکم اخیر دادگاه فدرال عراق دربارە غیرقانونی بودن فعالیت های نفتی اقلیم کردستان و ضرورت کنترل دولت عراق بر این فعالیت ها، گفت کە موضع ایران مانند دیگر کشورها است و این حکم را مسئلە ای داخلی می داند  و تاکید می کند کە باید اربیل و بغداد، از طریق قانونی و سیاسی و با در نظر گرفتن منافع دو طرف این مشکل را حل کنند.

نمایندە دولت اقلیم کردستان با تاکید بر اینکە جنبە های سیاسی این حکم دادگاه فدرال عراق بیشتر از جنبە های قانونی آن است افزود کە این حکم در شرایط حساسی صادر شدە و عراق در وضعیت پیچیدە ای است و ایران نیز نمی تواند در جهت مخالفت با این حکم اقدام کند.

وی با اشارە بە اینکە از تمامی جزئیات فروش نفت اقلیم از طریق ایران مطلع نیست، گفت کە بخش اندکی از نفت اقلیم، توسط نفتکش ها و با ترانزیت از طریق ایران بە فروش می رسد و گاهی نیز بە پالایشگاه های ایران در نزدیک مرز، از جملە پالایشگاه کرمانشاه،  فرستادە شدە و میزان این نفت نیز از 30 الی 35 هزار بشکە در روز فراتر نرفتە و صادرات اصلی نفت اقلیم از طریق خط لولە نفتی و بندر جیهان ترکیه صورت می گیرد.

همچنین گفت کە پایبندی ایران بە حکم دادگاه فدرال عراق بستگی بە این دارد کە آیا نفت اقلیم از طریق این کشور ترانزیت می شود یاخیر و این کشور بی دلیل تصمیمی را علیە اقلیم اتخاذ نمی کند؛ زیرا بە صورت رسمی نفتی از اقلیم خریداری نمی کند و بازرگانان نفت بە صورت پیلە وری معاملات نفت را انجام می دهند.

ناظم دباغ خاطر نشان ساخت 80 درصد نفتی کە از اقلیم بە ایران ترانزیت می شود، نفت سیاه باقی ماندە در پالایشگاه های نفت اقلیم است و پیشتر در دورە صدام بر روی زمین بە ویژە در بیجی سرازیر می شد و اما اکنون از طریق ترانزیت بە بندر عباس منتقل شدە در پالایشگاه های این کشور مورد استفادە قرار می گیرد.

در مورد فروش گاز طبیعی اقلیم کردستان بە افغانستان و ارمستان و چند کشور دیگر از طریق ایران نیز گفت کە به عنوان نمایندە دولت اقلیم در تهران خبری از این موضوع ندارد و اطلاعی دریافت نکردە و فقط از ترانزیت نفت اقلیم از طریق ایران و توسط بازرگانان نفت، مطلع است.

وی تاکید کرد کە این ترازنیت نیز توسط دولت ایران انجام نمی شود.

ناظم دباغ در بارە شایعاتی کە در اقلیم منتشر شدە و ایران را بە دست داشتن در صدور حکم دادگاه فدرال عراق علیە نفت اقلیم، متهم می کنند، گفت کە از نظر وی چنین نیست و خاطر نشان ساخت کە اکنون شرایط بە گونە ای شدە کە اگر برف و باران نیز در منطقە ببارد و زیانی بە اقلیم و عراق برسد، برخی می گویند کار ایران است و این نیز منتج از سیاست هایی است کە در عراق پیادە می شود؛ زیرا از یک سو مشکلات در زمانی کە باید حل و فصل نشدە و از سوی دیگر باید گفت اگر آمادگی و زمینە سازی از سوی جریان های عراقی وجود نداشتە باشد، ایران و آمریکا و ترکیه قدرت دخالت در عراق را ندارند.

همچنین تاکید کرد کە مناقشات و کشمکش میان احزاب سیاسی عراق و اختلافات آنان با اقلیم کردستان عامل سیاسی شدن پروندە های قانونی و حقوقی و مطرح شدن این پروندە ها در دادگاه است و همگان می دانند کە پروندە شکایت از فعالیت های نفتی اقلیم 10 سال پیش در دادگاه مطرح شدە و اکنون دربارە آن حکم صادر می شود.

وی اشارە کرد کە در دیدارهای اخیر رئیس و نخست وزیر اقلیم کردستان با مقامات و نمایندگان کشورهای خارجی نیز طرف های خارجی اعلام کردە اند کە حکم دادگاه فدرال عراق مسئلە ای داخلی در این کشور است،زیرا دادگاه فدرال نهادی قانونی بودە و در جامعە جهانی نیز بە رسمیت شناختە می شود.

ناظم دباغ تاکید کرد لە  وقتی این دادگاه تصمیمی می گیرد باید راه های اجرای آن و منافع همه طرف ها را نیز برای حفظ صلح و امنیت در عراق و صیانت از حقوق قانونی همه طیف ها را، در نظر بگیرد.

عضو ارشد حزب اتحادیە میهنی کردستان دربارە تاثیر ائتلاف اخیر میان مسعود بارزانی رهبر حزب دمکرات کردستان (پارتی) و جریان صدر و الحلبوسی بر صدور این حکم توسط دادگاه فدرال، گفت وی نمی خواهد ایران و یا حزب دمکرات را بە این مسئلە مرتبط بداند؛ زیرا  کە حزب دمکرات هم پیمان اتحادیە میهنی است و ایران نیز همیشە حامی کردهای عراق بودە، اما گاهی اشتباهات و یا سوءتفاهم روی می دهد.

ناظم دباغ تاکید کرد کە از نظر وی در این شرایط ایران بە دنبال راه حلی برای این اختلافات می گردد، چراکە اگر اقلیم حاضر بە پذیرش و اجرای این حکم نباشد؛ ممکن است دولتی مانند دوران حیدر عبادی و نوری مالکی در عراق بر سر کار آمدە و بە اقلیم حملە کند و جنگ و درگیری بە وجود آید و چنین شرایطی نیز ممکن است بە نفع ایران نباشد کە در اقلیم جنگی برپا شود و بە همین دلیل   تحلیل هایی کە از سوی افرادی نامطلع صورت گرفتە ایران را علیە بارزانی ها و یا کردهای عراق قلمداد می کنند، درست نیست و بالعکس ایران خواستار حل مشکلات از طریق سیاسی است.

وی روابط ایران و اقلیم در مقطع کنونی را خوب توصیف کردە و گفت کە در طول سال های گذشتە نیز این روابط با فراز و نشیب هایی همراه بودە، اما تلاش ها برای حل مشکلات و پیشبرد روابط و حفظ آن همیشە در جریان بودە و ادامە دارد.

ناظم دباغ دربارە اینکە ایران پیشتر از کردها خواستە بود عامل بروز شکاف و اختلاف میان شیعیان عراق نباشند، گفت کە ایران هنوز بر این موضع خود استوار بودە و از کردها نیز برای حل مشکلات از طرق سیاسی و گفتگو و با در نظر گرفتن حقوق قانونی کردها، درخواست همکاری کردە است.

 

 

ایران حکم دادگاه فدرال عراق دربارە نفت اقلیم کردستان را موضوعی داخلی می داند (kurdpress.com)

صفحه1 از40

آخرین اخبار

گزارشات پر بازدید

حالت های رنگی